12 Eylül 2011 Pazartesi

Gene Vettel İnadına Vettel



Birinci belli de ikinci hocam sen onu söyle bize. Formula 1'de Vettel işin keyfini kaçırdı cidden. Bu kadar bariz bi şekilde önde olmak rekabeti aynı anda seyir zevkini kaçırdı. Vettel'i neredeyse sadece start anında pit-stoplarda ve finish'te görür olduk. Geriye kalan kısımda pek göremez olduk.

Monza GP'si, takvimdeki yarışların en hızlı geçilen ve en az viraja sahip pisti. Neredeyse pistin tamamı tam gaz geçilecek şekilde dizayn edilmiş. E tam gaz geçiliyorsa burada ki en önemli hızlı araca sahip olmak ve zaten az hata yapma şansı varken hataya karışmamak. Yani sezona ambargo koyan Vettel'in birincilik koltuğundan inebilirdi en azından bu yarışlık. Yarışa Alonso'nun üstün kalkış performansı ile başladık. 3. başladığı yarışta ilk viraja lider olarak döndü ve çokta hızlı gidiyordu. Farkı açıp gitmesi olası gözüküyordu. Ta ki daha ilk viraja gelmeden arabasının kontrolünü elinden kaçıran Luizzi'nin öndeki Petrov ve Rosberg'i yarış dışı edene kadar. Bu dakikadan sonra güvenlik aracı içeri girdi ve araçların arka arkaya sıralanmasına olanak doğdu. Vettel'in elinde iyi bir araç ve Drs avantajı vardı. Fakat Vettel Alonso'yu fazla uzun sürmeden virajda geçmeyi başardı. Drs yardımı da olmadan hatta. Ve birdaha yarış sonuna kadar liderliği bırakmadan devam etti. Arkasına bakmadan hemde. Birdaha ki yarışta şampiyonluğunu ilan edebilir (Teorik olarak olsada uzak bir ihtimal. En azından bir yarışa daha ihtiyacı var. )



Biz gelelim çekişmenin daha çok olduğu yere orta kısımlara. İkinci sıra çekişmesi Alonso ve Button arasında gerçekleşti. Alonso bi ara liderliğe yükselsede bu liderliğini pek sürdüremedi, Vettel liderliği pek kimseye vermek istemiyor. Neyse Alonso ikinci decam ederken yarışı gerilerden önce Hamilton ve Schumacher'i geçen Button geldi ve Alonso'yu alt etmeyi başardı. En büyük çekişmeyi Hamilton ve Schumacher arasında gerçekleşti. Bazı arkadaşlar Schumacher'in Hamilton'un yarışını katlettiğini hem de ceza alması gereken hareketlerle bunu gerçekleştirdiğini söylesekte pek kimse Schumacher'in savunma dersi verdiğini inkar edemez. Drs gibi bi avantajı olmasına rağmen pek başarılı olamadı Hamilton. Aslına bakarsanız arabası pek fazla müsade etmedi. Drs gibi bi avantajı olmasına rağmen Schumacher'i düzlükte yakalayamadı. Hemde o uzuuuun start-finish düzlüğünde. Formula 1 yönetiminin de ona sunduğu 1 kez çizgini değiştirme hakkını çok iyi kullandı. Sadece 1 yerde 2 kez yer değiştirdiğini gördüm. Bu arada başta demem gerekeni yazının ortasında diyorum, yarışın tamamını çalıştığım için tam izleyemedim hatam varsa affola.

Velhasıl Hamilton Schumacher'in biten lastikleri sayesinde geçebildi ve bir üst sırada finish görebildi. Yarışın bir önemli notu ise Webber'in Massa ile yaşadığı kaza. Tamamen Webber'in hatası yüzünden sezonu pekte iyi gitmeyen Massa'nın yarışıda önemli ölçüde yara aldı. Webber, Massa'ya vurduktan sonra ön kanadını kaybetti fakat adeta kanadı varmış gibi gaza basmaya devam etmesi sonucu arabanın kontrolünü sağlayamadı. Pek bir şampiyonluk yarışı içerisinde olmasada ikincilik adına önemli puanlar kaybetti bu hafta sonu Webber. Massa bu mini kazadan sonra yarışı 6. sırada bitirebildi.



Massa'dan sonra Alguersuari 18. başladığı yarışı 7. bitirerek takımına ve kendi adına önemli puanlar topladı. Paul di Resta 11. başladığı yarışı 8. bitirerek 3 sıra yukarı çıktı ve puan barajının içinde kaldı. Son iki puanıda B. Senna ve Buemi alarak yarışı bitirerek takımları ve kendileri adına olumlu sonuçla bitirdiler. Önemli bir kaza olmadığı sürece zor puan alırlar bu düzeydeki pilotlar. Webber,Petrov ve Rosberg gibi isimlerin yarış dışı kalması bu düzeydeki pilotların puan alabilme ihtimallini artıyor.

Son olarak Vettel'in puanından bahsedip konuyu kapatıyorum daha bu gece Manisa'ya yolculuğum var :) Şuanda 109 puanlık bir fark yakalıdı ki bu 4 tam yarış demek oluyor. İdarelik bir performans onu şampiyon yapacaktır. Bir Alman daha Formula 1'e ambargo koymaya başladı daha Schumacher'in etkisi geçmeden halbuki.Hadi hayırlısı.Esen kalın efendim...

not: Yazımın geç geldiği için herkesten özür diliyorum. Üniversite kayıt işleri ile uğraştığım için yeterli vakti bulup yazı yazamadım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder