8 Ekim 2011 Cumartesi

Yine Başkalarına Kaldık. 1-3

Milli takımımız kader maçlarının yaşanacağı viraja girdi.Grubu 2.bitirmek için evimizde oynayacağımız 2 maçta 4 puan almamız gerekiyordu.İlk maçımız da grup lideri Almanya'ya karşıydı.Malesef olmadı ve Almanya baştan sona üstün oynadığı maçı 3-1 kazanarak bizi ateşe attı.

Açıkçası önce maç öncesinden bahsetmek istiyorum.Mesut Özil konusu tabiki.Mesut'a karşı tepki hazırlığı olduğuna dair çok dedikodu çıktı.Nedenini anlayamıyorum.Adam Almanya'yı seçene kadar neredeyse bu eleştirileri yapan çoğu kişi adını bile bilmiyordu.Tabi bizim federasyonumuz da hiç ilgilenmemişti.Buna rağmen önce davransak belki de bizi seçerdi Mesut.Bizden bir hamle gelmeyince Almanya'yı seçti.Elimizden kaçınca da kıymete bindi vatan haini seçildi.Real Madrid'e transfer olmasına başarılı olmasına üzülenler bile vardı.Ayıptır.Mesut her fırsatta Türk kimliğini belirtiyor zaten.Milli takımı seçmemesi de bence çok doğru.Kıymete binince fark edersek iş işten geçer.Mesut'u da sonuna kadar destekliyorum umarım başarıları artarak devam eder.

Maça gelecek olursak mutlaka puan çıkarmamız gereken bir maçtı.İplerin bizim elimizde olması gerekliydi.Almanya belki de şu anda dünyanın en iyi 2 takımından biri milli takım düzeyinde.İşimiz zordu ama en azından mücadele vermeyi bekliyorduk.Olmadı ve kendi sahamızda mahkum bir futbol oynayarak maçı kaybettik.Maçın kısa bir değerlendirmesini yapacak olursak maça Almanya çok yüksek pas yüzdesiyle başlayıp oyunu bizim yarı alanımıza yıktı.Ancak yine de ilk ciddi pozisyonu biz bulduk.Selçuk'un süper pasında Hamit kaleciyle karşı karşıya kaldı.Vuruşunda Neuer muhteşem bir refleksle topu çıkarttı.Bu pozisyondan sonra da Almanya topun hakimiyetini sürdürdü ancak yine pozisyonu biz bulduk.Arda'nın pasında Selçuk'un vuruşunda top üstten auta gitti.

Daha sonra Hamit'in şutunda Neuer rahat kontrol etti.Hemen oyunu kurdu eliyle.Muller de tek pasla Gomez'i buluşturdu o da Servet'ten çok kolay sıyrılıp çok klas bir vuruşla golü buldu.İnanılmaz organize bir gol yedik.Özellikle Neuer'in oyunu başlatışı derslikti.Servet'in de yediği çalım çok üzücü.Milli takım stoperimizin bu kadar kolay bir hareketle pazara gitmesi şahsen beni üzdü.İlk yarının kalan dakikalarında ise top yine Almanya'nın ayağındaydı ve ilk yarı 1-0 bitti.


2.yarıya Selçuk-Gökhan Töre değişikliğiyle başladık.Gökhan Töre oyuna hareket getirdi tamam ama yani orada Sabri dururken Selçuk'u çıkartmak hiç doğru bir hamle değildi bence.2.yarıda da Almanya oynuyordu oyunu.Gomez'in 2 şutu belki de gelen golün sinyaliydi.Daha sonra hücumda yakalandığımız bir anda Neuer'in ayağının dışıyla kendi ceza sahasından bizim ceza sahamıza kadar Götze'ye attığı muhteşem pasla başlayan atakta Götze'nin pasında Müller çok düzgün vurdu ve topu köşeye bıraktı ceza sahası dışından.Yine 2 pasta çok organize bir gol yedik.Tabi 2 golde de atakları başlatan Almanya kalecisi Neuer'i tebrik etmek lazım.İlk golde topu oyuna çok hızlı ve çok doğru sokarken bu golde de müthiş bir pas attı.

2.golden sonra bizim de direncimiz düştü.Ancak Gökhan Gönül'ün güzel ortasında Hakan Balta'nın golü bir anda yine maça heyecan getirdi.Hakan çok güzel bir vuruş yaptı ve bize tekrar umut getirdi.Ancak ne yazıkki anlık bir umuttan başka bir şey değildi bu çünkü sahada futbol oynayan sadece Alman Milli takımı vardı.Nitekim 86.dakikada Gökhan Gönül'ün yaptırdığı penaltıyla Schweinsteiger durumu 3-1'e getirdi.Maçın son anlarında Almanya çok rahat geldi ceza sahamıza hatta bir ara orda pas bile yaptılar.Ama biraz gevşek davranınca bu noktada başka gol olmadı ve 3-1 kaybettik maçı dolayısıyla avantajımızı.


Maçla ilgili söylenecek çok şey var.Öncelikle bizim için çok üzücü bir maç oldu.Son birkaç yıldır Milli takımımızın olumlu bir futbol oynayarak kazandığı maç sayısı çok çok az.Olumlu bir futbol oynamıyoruz.Bunu ben çok zamandır söylüyorum.Bugün bir kez daha gördük.Tabiki rakibimiz de çok iyi bir takım hakkını verelim ama bu kadar teslim olmuş gözükmek heleki bu kadar önemli bir maçta çok kötü sinyal.

Hiddink ve de özellikle Oğuz Çetin'in bu takıma herhangi bir şey kattığını düşünmüyorum.Kadro seçimleri,değişiklikler,ilk 11'ler hatalarla dolu.Yani bunlar çok bariz olaylar.Sabri'nin kanatta veya orta sahada hatta milli takımda oynayamayacağını düşünüyorum.Selçuk gibi bir oyuncuyu çıkartmakta yukarıda dediğim gibi yanlış bir karar.Bir başka konu da Hamit ve Gökhan Gönül gibi sakatlıktan yeni çıkmış oyuncuların neden ilk 11 olduğunu da anlamadım.İkisi de hazır olmadıklarını gösterdiler zaten maçta.Hamit orta sahada çok aksadı.Gökhan Gönül de Schürrle'den fotokopi gibi çalım yedi,kademe hatasında bulundu en son da penaltıyı yaptırdı.Tabiki bu 2 oyuncu da çok önemli ve ikisi de sağlıklı oldukları zaman banko oynamalı ama şu kondisyonla kadroda olmaları en azından şu maça başlamaları bence hata.Arda'nın da çıkarken Hiddink'e tepki göstermesi belki de kopma noktasına getirdi olayları.Hiddink'in bu takıma çok daha fazla şey katmasını beklerdim.

Yazımı bitirmeden günün tek iyi olayı bence 2.yarıda giren genç oyuncu Gökhan Töre'nin umut verici performansıydı.Çok iyi oynadı Gökhan.Topla buluştuğu her an etkili olmaya çalıştı.Destek gelmediği için çok etkili olmadı ama çok umut verici oynadı.Umarım kariyerinin şu dönemlerinde Türkiye'ye gelmez de gelişimini sürdürür.Çünkü çok yetenekli bir oyuncu.

Çok mahkum oynadık iyi bir oyun çıkarmadık.Sıkıntı büyük Milli Takımda.Yine klasik olarak işleri başkasına bıraktık.Azerbaycan'ı yenmek yetmeyecek artık.Almanya'nın da Belçika'yı yenmesi lazım.Ama bir şekilde çıksak bile buradan artık ben iyi oynayan ve adaletli kadro seçimlerinin olduğu bir Milli takım görmek istiyorum.Umarım olur çünkü bu potansiyele sahibiz kadromuz da var.

2 yorum:

  1. Del Bosque, Rijkaard, Aragones, Schuster, Tigana, Skibbe, Gerets, ve en nihayetinde Hiddink hoca değiller.

    Hiddink takıma hiçbir şey katmadıysa Almanya'da milli olmadan önce adını bilmediğimiz Mesut Özil, Serdar Taşçı gibilerinden olmadan Gökhan Töre'yi milli yaptı.

    Hiddink'in oyuncularına katkısını öğrenmek isteyenlere tavsiyem M.United'da oynayan Park'ın biyografisinde kendisi hakkında yazdıklarını okumalarıdır.

    Sol beki Hakan Balta, stoperi Servet Çetin, en etkili gol silahı ise Burak Yılmaz olan takım; bunca sakatlık ve mayıs ayından beri yaşanan onca yönetimsel sorun ile ancak bu kadar oynayabilir. Hiddink'in eline ne verildi ki adamdan ne bekleniyor? Ligde milli takımın iskeletini oluşturan oyuncuların oynadığı takımlar iyi futbol oynuyor mu? Fenerbahçe'den Alex'i çıkartınca ne kalıyor? Galatasaray'ın yerden yere vurulan oyuncuları yerliler değil mi? Beşiktaş kazmalar ordusu kıvamındaki Tigana'nın takımından beri en kötü, en verimsiz futbolu oynamıyor mu? Fenerbahçe'nin Zico'lu Şampiyonlar Ligi yürüyüşünden beri hoca değil diye gönderilen Skibbe'nin Galatasaray'ı ve Schuster'in iki maçta 8 yiyen takımından başka Avrupa'da şubat ayını görebilen takım var mı? Ligin saysan en iyi beş forveti arasında yer alan Bobo bonservisi elinde 3 ay dolaşıp Avrupa'da takım bulamazken eldeki oyuncuların kalitesinin üst düzey olduğunu söyleyebilmek mümkün müdür?

    İyi futbol oynamak atla deve değildir. Formül basit; yetenekli, motive ve fiziksel olarak hazır futbolcuları uygun sistemle sahaya çıkartırsanız işin büyük bölümünü halletmişsiniz demektir. 6 aydır sakat olan Hamit oynayacak duruma gelişinin 2. haftasında herhangi bir oyuncudan kondisyon anlamında eksik değilse eline bu adamlar verilen Hiddink nasıl eleştirilebilir? Milli takımın en önemli oyuncusunun maç haftasında röportajı hem de federasyonun resmi dergisinden yayınlanıyor ve kamuoyunun her kesimi tarafından bu oyuncu yoğun biçimde eleştiriliyorsa; takımdaki oyuncuların bir bölümü değil geçen sene şampiyon olup olmadıklarını, senye hangi ligde oynayacaklarını bilemez, bir bölümü hak ettiklerini inandıkları şampiyonluğu alıp alamayacaklarını bilemez, bir diğer bölümü soruşturmanın ucunun kendilerine dokunup dokunmayacağı konusunda tedirginken eline aylardır kafaları olmadık şeylerle meşgul edilen; hazırlandıkları lig ertelenen, statüsü değiştirilen bir bilinmezlik içinde debelenen bu adamlar verilen Hiddink nasıl eleştirilebilir? Almanya'nın kalecisinin attığı pası Arda, Selçuk ve Hamit dışında atar diyebileceğimiz yetenekte futbolcu yokken takımda, Hiddink nasıl eleştirilebilir?

    Fiziksel olarak bitkin, mental olarak yorgun, yetenekleri de kısıtlı olan bu kadronun iyi futbol oynamasını beklemek hayalciliktir. Hiddink gider, Ertuğrul gelir, Capello gelir, Scolari gelir; eldeki malzeme değişmezse hiçbir şey değişmez. Sen şefin eline yumurta, domates ve biber verip mantı bekliyorsan önüne menemen geldiğinde şikayet etme hakkın yoktur.

    Bugün gelinen noktada günah keçisi aranıyorsa bu, milli takım teknik direktörü Hiddink değil altyapıdan oyuncu yetiştiremeyen kulüp takımları; düşeni, çıkanı ve en nihayetinde şampiyonu belli olmayacak bir ucubeyi statü olarak getiren ve oynatan federasyon; şikecileri cezalandırmak yerine kurtarmaya uğraşan cibilliyetsizler olmalıdır. Eleştiri sıralamasında Hiddink'in kadro seçimi ve yaptığı değişiklikler en son gelir.

    YanıtlaSil
  2. haklısın abi ama sonuçta kadroyu kurmakta onun görevi.bana kalırsa seçimlerini yanlış yaptı.oyuncu havuzunu genişletebilirdi.son paragrafta yazdıklarına zaten karşı çıkmak mümkün değil ama hiddink in de bu takıma etkisinin daha fazla olmasını beklerdim.kendini işine pek vermedi o chelsea dedikoduları bence kafasını karıştırdı.

    YanıtlaSil