15 Ekim 2011 Cumartesi

NBA'den Avrupa'ya Damlayanlar



1 Temmuz’da NBA’de resmi olarak ilan edilen lokavt sonrasında, NBA oyuncularının Amerika dışında çeşitli ülkelerde forma giyebilecekleri haberleri çok fazla gündeme gelmiş ve sonrasında bazı oyuncuların değişik ülkelerdeki takımlarla yaptıkları anlaşmalara tanık olmuştuk. Çin Ligi başta olmak üzere, Avrupa dışındaki liglerde oynamak üzere Amerika’dan ayrılan oyuncular olsada bu yazı da Avrupa’ya gelen NBA oyuncularından söz edeceğiz. NBA’de normal sezonun ilk iki haftası iptal edilse bile,lokavtın 1 sezon sürmeyeceği çoğu çevrelerin hem fikir oldukları bir nokta.Bu nedenle, çoğu takım NBA’den Avrupa’ya lokavt döneminde gelen oyunculardan bir iskelet kurmak yerine, kurulan iskelete bu oyuncularla destek vermeyi seçti. Tabii, NBA’den tam anlamıyla kopup Avrupa’ya gelen oyuncular için çok farklı bir durum söz konusu.

(*=Lokavt sonucunda NBA’e geri dönecekler)

İspanya Ligi

1-Rudy Fernandez*-Real Madrid
2-Kevin Seraphin-*Caja Laboral
3-Reggie Williams*-Caja Laboral
4-Kyle Singer*-Lucentum Alicante
5-Joey Dorsey-Caja Laboral
6-Pooh Jeter-Joventut Badalona

Listede en çok dikkat çeken isim şüphesiz liste başı Rudy Fernandez. Futbolda olduğu gibi basketbolda da ezeli rakibi Barcelona’nın gerisinde kalan Real Madrid’in kısa süreli bir çözüm bulduğunu söyleyebiliriz. Prigioni’nin ayrılmasıyla o bölgede kan kaybı yaşayan Madrid’in oynadığı bu kumarın ne denli başarılı olacağını zaman gösterecek.

Caja Laboral’in kadrosuna kattığı Joey Dorsey, Reggie Williams ve Kevin Seraphin’den, Williams ve Seraphin ikilisi tıpki Fernandez gibi lokavt sonuçlanınca NBA’e geri dönecek isimler. Bu üç isimde geçtiğimiz sezon lottery için oynayan takımlarda forma giymişlerdi. Guard rotasyonunda geniş bir kadro bulundurmasına rağmen, uzun rotasyonu çok da geniş olmayan Laboral’in Seraphin’ini ayrıldıktan sonra arayabilir.

Çaylak oyuncu Kyle Singer ise lokavt süresince Lucentum Alicante ile anlaştı. 33.sıradan Pistons tarafından draft edilen genç oyuncu NBA’de oynamadan İspanya Ligi’nin havasını tatmış oldu. Pooh Jeter ise Badalona ile anlaştı. Jeter geçtiğimiz sezonu Sacramento Kings ile geçirmişti.



Türkiye Ligi
1-Deron Williams*-Beşiktaş Milangaz
2-Semih Erden*-Beşiktaş Milangaz
3-Ersan İlyasova*-Efes Pilsen
4-Sasha Vujacic-Efes Pilsen
5-Thabo Sefolosha*-Fenerbahçe Ülker
6-Darius Songalia-Galatasaray
7-Zaza Pachulia*-Galatasaray
8-Mehmet Okur*-Türk Telekom

Ülkemizde NBA lokavtından nasibini almış durumda.Önemli isimler takımlarımızla anlaştı. Ancak en çok göze batan isim şüphesiz Beşiktaş’ın transferi Deron Williams. Dünya basketbolunun sayılı guardları arasında olan Williams, lokavt bitiminde takımı New Jersey Nets’e geri dönecek. Beşiktaş’ın bir diğer transferi Semih Erden’de Williams gibi lokavt sonucunda NBA’in yolun tutacak. Bu noktada büyük bir tartışma konusu olan ve benimde defalarca sorduğum soru “Bu adamlar gidince ne olacak?” sorusunun cevabı Beşiktaş taraftarı için hiç de iyi değil.Takımın en önemli iki oyuncusunun sezon ortasında ayrılma olasılığı kulağa çok kötü geliyor.

Efes Pilsen cephesinde ise Rakocevic’in boşluğu New Jersey Nets guardı Sasha Vujacic’le dolduruldu. Vujacic’in inanılmaz bir şut tehdidi olduğunu da belirtelim. Ancak Vujacic’in daha önce Efes’deki gibi bir role bürünmediğini hatırlatalım. Takım sisteminin baş rolünü oynamakta bir takım sıkıntılar yaşayabilir. Öte yandan, Ersan İlyasova’da lokavt bitince geri dönmek üzere Efes Pilsen’in kadrosuna dahil oldu. Ersan, Efes’in geniş kadrosunun önemli bir parçası olabilir.

Marko Tomas’ın uzun süreli sakatlığı yüzünden 2-3 numara rotasyonunda sıkıntı yaşayan Fenerbahçe Ülker, o bölgeye lokavt süresince ülkemizde bulunacak Thabo Sefolosha’yla doldurdu. Sefolosha’nın NBA’de kalburüstü bir savunmacı olduğunu ancak hücum yönünün o kadar olumlu olmadığını belirtelim.

Euroleague elemelerini geçerek gruplara kalan Galatasaray’da ise, Litvanyalı Songaila ve Zaza Pachulia kadroya katılan isimler. Kadrosunu çok önceden kuran Galatasaray’a çok sonradan dahil olmuştu Zaza. Uzun rotasyonuna bir derinlik kazandırmak amacıyla yapıldığını düşünüyorum. Songaila ise 1 yıl Galatasaray’la birlikte olacak. Özellikle Euroleague için bu tarz isimli oyuncular çok önemli. Tecrübesi ve oyun bilgisinin takım için çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Mehmet Okur’un yaşadığı ciddi sakatlıklardan sonra böyle bir anlaşma yapması beni çok şaşırttı. Eski formunu yakalaması için bundan daha iyi bir olay olamazdı diye düşünürken, Telekom’la anlaştı. Bu anlaşma kendisini hazır hissettiğini gösteriyor. Umarım, o ciddi sakatlıktan sonra eski formuna kavuşur. Okur lokavt bitince Utah Jazz’e geri dönecek ve 11 MD’lik kontratına devam edecek.

İtalya Ligi

1-David Andersen-Montepaschi Siena
2-Chris Douglas Roberts-Virtus Bologna
3-Danilo Gallinari*-Olimpia Milano
4-Dejuan Summers-Montepaschi Siena
5-Jeff Adrien*-Benetton Treviso
6-Keith Benson*-Dinamo Sassari
7-E’twaun Moore*-Benetton Treviso
8-Brian Scalabrine-Benetton Treviso
9-Garrett Temple-Casale
10-Von Wafer-Cremona
11-Mario West-Tezenis Verona

NBA patentli oyuncuların en çok İtalya Ligi’ne doluştuğunu söyleyebiliriz. Bunlar arasında en çok öne çıkan isim şüphesiz David Andersen. Daha önce Siena, Cska ve Barcelona forması giyen Andersen son iki sezonda NBA’de oynadı. Çok da verimli olmayan bir NBA macerasından sonra Avrupa’ya geri dönen Andersen, Siena pota altının en önemli ismi olacak. Siena’nın bir başka transferi Dejuan Summers ise 2009 yılında Pistons tarafından 35.sıradan draft edildi. Pistons’da iki sezonda çok da şans bulduğunu söyleyemeyiz. NBA kariyerinde 9 dakika ortalamayla 3 sayı ortalama tutturdu. Siena’nın iki ismi de bu sezonu takımla beraber geçirecek.

Yaptığı transferlerle Euroleague’de final-four için adı geçen Olimpia Milano, Danilo Gallinari’yle lokavt süresince anlaştı. Gallinari, NBA macerasından önce forma giydiği takım olan Milano’yla 2 sezon Euroleague macerası yaşamıştı.

NBA’deki lokavt sebebiyle 3 isimle anlaşan Benetton’da E’twaun Moore ve Jeff Adrien lokavt sonuçlanınca NBA’e dönecek. Ancak beyaz mamba lakaplı Brian Scalabrine 1 sezon boyunca takımla olacak. Genç guard E’twaun Moore, NCAA’de 4 sene Perdue forması giydikten sonra 2011 draftında Boston Celtics tarafından 55.sıradan seçildi. Hakları GS Warriors’da olan Jeff Adrien ise geçtiğimiz sezonu NBDL’de ve NBA’de geçirdi. Kısa boyuna rağmen çok iyi ribaundcu ve mücadeleci bir oyuncu olduğunu belirtelim. Benetton’ın bir diğer hamlesi Brian Scalabrine’yi ise saha dışındaki davranışlarıyla anlatmak daha uygun olur. 10 sezonluk NBA macerasında 7 kez play-off görmesi, iddaalı takımların onu kadrosunda barındırmasının büyük sebeplerinin başında karakteri geliyor.

Diğer transferlerde ise göze çarpan isimler Chris Douglas-Roberts ve Von Wafer. Geçtiğimiz sezonu Milwakee Bucks’da geçiren Roberts, benchden gelip önemli katkılar yapıyordu. Özellikle oyunun savunma kısmında oldukça etkili bir oyuncu. Roberts, bu sezon Virtus Bologna forması giyecek. Wafer ise geçtiğimiz sezonu Boston Celtics’de geçirmişti. Kariyerinde Olympiakos macerası da bulunan Wafer, bu sezonu Cremona formasıyla geçirecek.




Fransa Ligi

1-Tony Parker*-Asvel
2-Boris Diaw*-Bordeaux
3-Nicolas Batum*-Nancy
4-Hilton Armstrong-Asvel
5-LaVoy Allen*-Strasbourg
6-Justin Harper*-Strasbourg
7-Ian Mahinmi*-Le Havre
8-Chandler Parsons*-Cholet
9-Mustafa Shakur-Pau Orthez
10-Pape Sy*-Gravelines

Mustafa Shakur dışında listede bulunan her oyuncu lokavt bitiminde NBA’e geri dönecek.. Daha önce Prokom ve Caja Laboral’de forma giyen Amerikalı oyun kurucu Shakur, 1 sezon boyunca Pau Orthez forması giyecek.

Şüphesiz listenin en dikkat çeken isimleri ilk 3 isim. Asvel asbaşkanı ve ortağı Tony Parker ise bu üçlünün içinden sıyrılan isim. Lokavt boyunca Asvel forması giyecek Parker’ın, takıma seviye atlatacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Parker’ın kariyerinde 3 NBA şampiyonluğu ve 1 final mvpliğini bulunuyor. Parker’dan sonra Fransız Milli Takımı’nın en önemli iki ismi olan Batum ve Diaw’da lokavtla birlikte ülkelerine döndüler.

2011 Draftı’nda seçilen Chandler Parsons,LaVoy Allen ve Justin Harper’dan Allen-Harper ikilisi lokavt süresince Strasbourg için ter dökecekler. Allen 50.sıradan Philadelphia 76′ers tarafından, Harper ise 32.sıradan Cleveland Cavaliers tarafından seçildi. Erman Kunter’in takımı Cholet’e giden Chandler Parsons ise 38.sıradan Houston Rockets tarafından draft edilmişti.

2011′de Dallas Mavericks’le şampiyonluk yaşayan Ian Mahinmi ise lokavt boyunca Le Havre forması giyecek. Amerika’da bulunduğu 4 yılda NBDL oyuncusu olmanın ötesine geçemeyen Mahinmi, 2003-06 yılları arasında Le Havre forması giymişti.

Adriyatik Ligi

1-Acie Law*-Partizan
2-Nicola Pekovic*-Partizan
3-Jordan Farmar*-Maccabi Electra
4-Adam Morrison-Kızılyıldız
5-Danny Green*-Union Olimpija

Bu sene Adriyatik Ligi’ne katılan ve ligin ağır favorisi görünümündeki Maccabi Electra lokavt dönemi için Jordan Farmar’la anlaştı. Açıkçası Maccabi’nin çok da ihtiyacı olan bir transfer olduğunu düşünmüyorum. Farmar geçtiğimiz sezonu New Jersey Nets’de geçirmişti. Ayrıca, hem Euroleague’de hem de Adriyatik’de çok çok ilerileri görme olasılığı yüksek bir takımın kısa süreli olacak bir transferi pek de önemsememesi gerekir.

Geçtiğimiz sezon çeşitli sıkıntılar yaşayan Partizan, lokavt dönemi için Nicola Pekovic ve Acie Law ile anlaştı. İçinde bulunduğu takaslar sebebiyle son 2 sezonda 5 ayrı forma giyen Acie Law, geçtiğimiz sezon 5 sayı 2 asist ortalamasıyla oynadı. Daha önce Partizan ve Panathinaikos forması giyen Pekovic ise çaylak sezonunda beklenileni veremedi. Tabii bunda istediği şansı bulamamasının etkisi büyük. Pekovic geçtiğimiz sezon ortalama 14 dakika forma giyme şansı buldu, 5.5 sayı 3 ribaund ortalama tutturdu.

Diğer transferlerden Adam Morrison, müthiş bir NCAA kariyerinden sonra 2006 NBA Draftı’nda 3.sıradan seçilmiş, sonrasında hiçbir zaman beklenileni verememişti. Beklenilenlerin onun verebileceklerinin çok üstünde olduğu zaman geçtikçe anlaşıldı. Bobcats’de ilk sezonda bulduğu şansı Kızılyıldız’da bulabilir. Adam Morrison’ın, 2006′nın haziran ayında göreve getirilen Michael Jordan tarafından seçildiğini notunu da düşelim.




Rusya Ligi

1-Andrei Kirilenko-Cska Moskova
2-Nenad Krstic-Cska Moskova
3-Austin Daye*-Khimki
4-Chris Quinn-Khimki

Geçen sezon Euroleague’de gruplardan çıkamayan Cska, bu sene kadrosuna kattığı isimlerle birlikte Euroleague’in en güçlü adayları arasında yer alıyor. NBA’de çok dağınık bir performans gösterse dahi ne zaman Rusya için oynasa kendine çeki düzen veren Kirilenko’nun eski takımında ne gibi bir performans göstereceği onlar için çok önemli. Kirilenko’nun yanı sıra, Sırp uzun Nenad Krstic’in takıma katılması da pota altında Cska’nın elini çok güçlendiriyor.Bu oyuncuların NBA’e geri dönmeyeceklerini de belirtelim.

Euroleague elemelerinde elenen Khimki ise Detroit Pistons’dan Austin Daye ile lokavt süresince, San Antonio Spurs’den oyun kurucu Chris Quinn’le bir sezonluğuna anlaştı. Austin Daye geçtiğimiz sezon 7.5 sayı 4 ribaund ortalamalarıyla oynarken, Chris Quinn 7 dakika ortalamayla 2 sayı 1 asist istatistikleri tutturdu.

Litvanya Ligi

Ty Lawson*-Zalgiris Kaunas
Sonny Weems-Zalgiris Kaunas

Rytas’ın Euroleague elemelerini geçememesi sebebiyle, Litvanya’nın Euroleague’deki tek takımı olan Zalgiris Kaunas kısa rotasyonunu Lawson ve Weems’le güçlendirdi. Ty Lawson’ın lokavt bitiminde döneceğini, Sonny Weems’in ise bir sezon Litvanya’da kalacağını ekleyelim. Geniş guard rotasyonuna rağmen iki oyuncununda takımda oldukça önemli roller alabileceğini düşünüyorum. Weems geçtiğimiz sezonu Toronto Raptors’la birlikte geçirmiş, 9 sayı 3 ribaund ortalamalarıyla oynamıştı. Denver Nuggets oyuncusu Ty Lawson ise, 12 sayı 4 asist ortalamaları yakalamıştı.


Bu resmin ana fikri ise şöyle, iddaalı ve büyük kulupler mantıklı olarak lokavt sonucu gidecek oyuncularla bir takım kurma yolunu seçmediler. Ayrıeten, lokavtın uzaması kesinleştikçe atılan imzalara şahit olabiliriz. Her ne olursa olsun, umuyoruz en kısa zamanda gecenin köründe uykulu bir vaziyette maç izleme keyfine yeniden erişiriz.

Mert Aydın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder